SKUNKS 2010Vďaka pozvaniu Marcina Surdela sme sa uplynulý víkend (22-23.05. 2010) ocitli na šermiarskej akci klubu Vectir Gliwice nazvanej možno trochu recesisticky ŚKUNKS (Śląskie Konfrontacje Utraconych Nauk Kunsztu Szermierczego, mesto Rybnik). V Poľsku sa podobné akcie organizujú každý štvrťrok striedavo rôznymi klubmi združenými pod hlavičkou asociácie FEDER. Dvojdňový formát tohoto podujatia obsahoval v prvý deň tréningy šermu tesákom, dlhéhým mečom a  workshop zápasu, druhý deň turnaje v rôznych kategóriách.

Pre nás (4 ľudia z TŠC) bol asi najzaujímavejší workshop zápasenia – Ringen, ktorý viedli chalani z Ringschule Wrocław. Výklad bol naozaj pekne systematicky pripravený a zanechal v nás pozitívny pocit. Tréningy šermu mohli byť trošku organizovanejšie — Marcin sám nestíhal obehnúť celú sálu. Záber bol veľmi plytký, podľa všetkého sa na akcii zúčastnili aj ľudia, ktorí zatiaľ neprišli masívnejšie do kontaktu so šermom podľa Lichtenauera.

Nedeľa bola celá venovaná turnajom. Turnaj v presekávaní, v dlhom meči a v zápasení. Tento rok sme absolvovali iba súťaž v šerme dlhým mečom. Doteraz sme sa osobne nezúčastnili turnajov poľského typu a aj naše sparingové pravidlá sú úplne iné, preto sme boli najskôr mierne nervózni. Napriek tomu sa nám v turnaji darilo veľmi dobre. Hoci som skončil až na druhom mieste po zbytočne prehranom finále, nepochybne sme si však otestovali štýl nášho šermu proti neznámym protivníkom. Ako veľmi efektívny sa ukázal náš tréningový proces zameraný na presný a rýchly vorschlag – prvý úder. Väčšina našich zásahov padlo práve z neho ako ilustruje aj nižšie priložené video.

Martin Tibenský nebojoval o medaily len vďaka tomu, že sme boli nútení podstúpiť vzájomný vyraďovací duel už vo štvrťfinále. Veľmi úspešne si počínal aj Tomáš Sirný so 4 výhrami a dvoma prehrami, i keď musel predčasne ukončiť turnaj kvoli staršiemu zraneniu ramenného kĺbu.

Systém turnaja bol vcelku kondične náročný a v prvom kole musel každý absolvovať minimálne 7 zápasov. Pre postup do finále  bolo navyše ešte nutné vybojovať 4 ďalšie strety.

Celkový prínos pre nás vidím hlavne vo fullkontaktnom strete nášho šermiarskeho štýlu so zúrivejším šermom susedných Poliakov, v ktorom sme obstáli vynikajúco a v nadviazaní nových priateľkých vzťahov s kolegami z blízkeho Poľska s podobným šermiarským zameraním.

Ďakujeme FEDRU za túto príležitosť (aj za priateľské pohostenie) a radi ich pozveme na podobné podujatia k nám na Slovensko.

Televízna reportáž v poľskej regionálnej televízií.

Naše krátke video z akcie: