HanweiV rámci testovania zbraní a výbavy vhodnej na tréning Kunst des Fechtens sme sa prirodzene nemohli vyhnúť preskúšaniu čínskych Hanweiov (nesprávne uvádzaný ako Federschwert). Výrobca v nás od počiatku vyvolával isté pochybnosti ale spolupráca so známou organizáciou Ochs, naznačovala že by mohlo ísť o zaujímavý produkt v relatívne dobrej cenovej kategórii. Testom prešli sparingové meče od Hanwei druhej generácie, ktoré mali vychytať nedostatky svojich predchodcov a to predovšetkým veľkú flexibilitu celej čepele.

Rozmery zbrane

Dĺžka čepele: 94cm
Dĺžka celej zbrane: 132cm
Váha: 1.3 kg

Meče druhej generácie sa pohli skutočne veľkým krokom vpred. Výrobcovi sa podarilo vyriešiť najzávažnejší problém predchádzajúcej verzie a síce flexibilitu čepele po celej dĺžke. Meče novej generácie sa ohýbajú len v požadujúcej poslednej tretine, takže umožňujú prácu vo väzbe a to aj so zachovaním relatívne nebolestivých a málo nebezpečných zásahov. Prakticky sme overili, že sa s ním naozaj dajú robiť aj techniky vyžadujúce pevnú väzbu v reálnom sparingu (duplieren, mutieren, winden), avšak techniky, ktoré vyžadujú váhu na hrote tento meč príliš neobľubuje (Zornhau ort, zwerchhau, ...).

Kladne sa dá hodnotiť zhrubnutie a zaoblenie hrany na silnej časti meča, ktoré okrem toho, že bráni spomínanej flexibilite zabezpečuje hranu proti rýchlemu vyštrbeniu a opotrebovaniu. Tu však klady tejto zbrane končia.

Za veľké negatívum tejto zbrane považujem jej váhu, ktorá je príliš nízka a tak neadekvátne supluje reálne dlhé meče pri sparingu, nakoľko súperom umožňuje nereálne akcie. Rovnako dĺžku čepele by som uvítal dlhšiu ale to je azda otázkou vkusu a zvyku.

Vpred sa nepohlo vypracovanie celej zbrane, ktoré je skôr podpriemerné. Rukoväte sa pomerne rýchlo rozpadajú a ako nefunkčné sa prejavilo aj doťahovanie celého meča pomocou kľúča.  To sa prejavilo najmä na uvoľnení jednotlivých dielov (najmä priečky) a to aj v polohe, kedy je meč dotiahnutý na maximum. Navyše je osemhranná matica je z mäkkého kovu a preto sa jej hrany rýchlo strhnú.

Najväčším nedostatkom mečov od firmy hanwei je kvalita ich čepelí. Po približne 15 sparingových stretnutiach (skôr ľahkých) zo 4 pokusných mečov prežil len jeden. Konce čepele odpadávala aj pri malej záťaži. Neviem si preto predstaviť ich masovejšie využitie.

Hroty mečov boli opatrené bezpečnostnou koncovkou, ktorá sa však na mečoch udržala presne 1 minútu. Netuším čo výrobca sledoval týmto opatrením, no jednoduchšie a praktickejšie by bolo zatočiť hrot meča ako sa bežne robí na sparingových zbraniach iných výrobcov. Hrot bez koncovky je pomerne nebezpečný.

Súhrn 

+ cena - vypracovanie meča

+ tuhosť čepele

- nízka váha

- výdrž zbrane

- systém doťahovania

- koncovka hrotu

Celkovo teda tieto meče neodporúčame k zakúpeniu. Aj keď je cena veľmi praznivá, tak pri bežnej záťaži nevydrží daná zbraň viac ako niekoľko týždňov. S takýmto typom meča sa dá relatívne bezpečne sparingovať iba v maske a rukaviciach, ale netreba zabúdať, že zbraň ma nereálnu váhu, ktorá kazí podľa nášho názoru dobré šermiarske návyky. V žiadnom prípade sa dotyčná zbraň nehodí na nácvik techník. Kúpu podobnej zbrane by som zvažoval iba v prípade, že ju nemienite intenzívne zaťažovať, alebo sa podarí výrobcom spevniť hrot čepele.