So nym es nyderV poslednej dobe sa objavili pochybnosti u našich severných kolegov z Poľska, či naše video tréningu zornhawu je zrýchlené. Najskôr som našiel iba nevinný komentár na youtube, ale keď celkom vážne začali o tomto diskutovať na poľskom fóre ARMA, tak to už začína byť vážne a je nutné sa k tomu vyjadriť. Obzvlášť ak si Bartek Walczak, známa osoba poľského šermu začala presne vypisovať, v ktorým momentoch sme to zrýchlili. Na jednu stranu mňa a celú našu skupinu uráža, že sme obviňovaní z podvodu! Ale keď sa na to pozriem z tej pozitívnej stránky, tak ma neskutočne teší, že sa niekomu zdáme takí rýchli, že to musel byť podvod.

Video ako každý záznam skutočnosti má iba obmedzenú výpovednú hodnotu. Preto skresľuje a nikdy sa nevyrovná priamemu pohľadu a účasti na danom okamihu. To, že video mení a pôsobí na diváka inak, dokonale ovládajú tvorcovia Hollywoodskych filmov. Techniky a naše výkony neboli na tomto videu vôbec zrýchľované. Nájdete tam iba 3 spomalené pasáže. Vo filme boli robené iba zásahy do farieb, kedže nám z našej výrazne zelenej telocvične vychádzal veľmi surový a chladný obraz. Ak niečo pridáva na rýchlosti, tak sú to rýchle prestrihy medzi pasážami a dynamická hudba.

Toto video malo isť pôvodne do koša. Nedostali sme z toho príliš pekný obraz, a nezdalo sa mi to úplne presvedčivo rýchle a technicky presné. Z bežnej praxe som mal oveľa lepši pocit ako zo dňa keď sme to natočili. Presvedčil ma až Ľubo Orenič tým, že takto nikdy nič nedáme von, lebo nikdy nebudeme spokojní. Tak sme to riskli. A práve preto považujem vyjadrenia na fóre poľskej ARMA ako obrovský kompliment. Vďaka.

Pripájam link na strih videa úplne bez akéhokoľvek spracovania, tak ako to vyliezlo z kamery. Aby nemohlo byť povedané, že youtube to zrýchlil svojou kompresiou, či deinterlacom.